OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info
OBJEDNAJ EŠTE DNES A STÍHAŠ DORUČENIE DO HALLOWEENA S DOPRAVOU ZADARMO! Nakupovať

Výročie svadby: Názvy svadieb a ich tradície podľa rokov

svadba

Každé výročie svadby je špeciálnou príležitosťou pripomenúť si lásku a cestu, ktorou ste spoločne prešli. S každým ďalším rokom vášho manželstva sa vzťah prehlbuje a posilňuje - a práve preto má každý rok svoje vlastné meno, ktoré symbolizuje fázu, v ktorej sa nachádzate. Od krehkej papierovej svadby až po pevnú železnú, každé výročie nesie svoj význam aj tradície. Poďme sa pozrieť, čo jednotlivé výročia znamenajú a akými darčekmi môžete svoje spoločné roky osláviť!

 

Výročie svadby a názvy svadieb do 15. spoločne stráveného roku

Výročia svadby sa tradične pomenovávajú rôznymi názvami podľa počtu rokov, ktoré od svadby uplynuli. Tu je zoznam výročí od 1. do 15. roku svadby:

1. rok po svadbe – Bavlnená svadba

Bavlnená svadba symbolizuje mäkkosť a prispôsobivosť vzťahu po prvom roku manželstva. Typickým darčekom môže byť niečo z bavlny, napríklad kvalitná posteľná bielizeň alebo oblečenie.

2. rok po svadbe - Papierová svadba

Typickým darčekom na druhé výročie môže byť niečo z papiera – personalizovaný zápisník, kniha alebo krásne zdobený list. Tieto darčeky symbolizujú nové kapitoly a spoločne písané príbehy manželov.

3. rok – Kožená svadba

Koža symbolizuje silu a pružnosť vzťahu po troch rokoch manželstva. Skvelým darčekom môže byť niečo z kože, ako napríklad štýlová kabelka alebo kožený zápisník.

4. výročie svadby – Kvetinová (alebo ovocná) svadba Kvetinová (alebo ovocná)

Svadba symbolizuje sviežosť a rast vášho vzťahu po štyroch rokoch manželstva. Ideálnym darčekom je krásna kytica alebo napríklad košík plný čerstvého ovocia.

kvetinová svadba

 

5. výročie svadby - Drevená svadba

Po piatich rokoch manželstva oslavujeme pevné základy a stabilitu vášho vzťahu. Ako darček sa hodí niečo vyrobené z dreva, napríklad drevená dekorácia alebo štýlový drevený nábytok.

 

6. rok – Železná svadba

Železná svadba po šiestich rokoch manželstva symbolizuje pevnosť a odolnosť vzťahu, ktorý dokáže prekonať životné prekážky. Skvelým darčekom môže byť niečo z kovu, napríklad štýlový šperk alebo praktický železný predmet.

7. rok – Vlnená svadba

Po siedmich rokoch manželstva váš vzťah nadobúda na hrejivosti a útulnosti, podobne ako vlna. Ako darček môžete zvoliť niečo pohodlné, napríklad kvalitný pletený sveter alebo deku.

8. rok – Bronzová svadba

Ôsmy rok manželstva symbolizuje krásu a hodnotu, ktoré váš vzťah získava s časom, podobne ako bronz. Ako darček môžete zvoliť niečo z bronzu, napríklad elegantný šperk alebo sošku.

9. rok – Hlinená (alebo medená) svadba

Deviaty rok manželstva predstavuje vzťah, ktorý sa neustále formuje a pevní, podobne ako hlina alebo meď. Vhodným darčekom môže byť niečo z týchto materiálov, napríklad keramická váza alebo medený šperk, symbolizujúci trvalosť a tvorivosť vášho spojenia.

 hlinená svadba

 

10. výročie svadby – Cínová (alebo ružová) svadba

Po desiatich rokoch manželstva symbolizuje cínová (alebo ružová) svadba flexibilitu a krásu vášho vzťahu, ktorý je teraz pevný, ale stále prispôsobivý. Skvelým darčekom môže byť niečo z cínu, ako napríklad dekoratívny predmet, alebo ružovo ladený darček, napríklad ruža či ružové víno, ktoré vyzdvihne romantiku a radosť z vášho spoločného života.

11. rok – Oceľová svadba

Jedenásty rok manželstva symbolizuje silu a odolnosť, podobne ako oceľ, ktorá odoláva náročným skúškam. Vhodným darčekom môže byť niečo z ocele, napríklad elegantný náramok.

12. rok – Hodvábna svadba

Hodvábna svadba je oslavou jemnosti a elegancie, ktorú váš vzťah získal, podobne ako hodváb. Ako darček môžete zvoliť niečo z hodvábu, napríklad luxusnú šatku alebo obliečky, ktoré symbolizujú vzájomnú starostlivosť a krásu vášho partnerstva.

13. rok – Čipková svadba

Trinásty rok manželstva symbolizuje jemnosť a detaily, podobne ako čipka. Vhodným darčekom môže byť krajková spodná bielizeň, záclony alebo dekorácie, ktoré pripomínajú starostlivosť a krásu, ktorú ste do vzťahu vložili.

krajková svadba

 

14. rok - Slonovinová svadba

Toto výročie oslavuje vzácnosť a trvalosť, podobne ako slonovina. Darčekom môže byť niečo v slonovinovej farbe, napríklad elegantné šperky, dekorácie alebo predmety z eticky šetrných materiálov, ktoré symbolizujú vzácnosť vášho vzťahu.

15. rok – Krištáľová svadba

Pätnásty rok manželstva je oslavou čistoty a priezračnosti vzťahu, ako je krištáľ. Skvelým darčekom je krištáľová váza, poháre alebo šperky, ktoré zdôrazňujú priezračnosť a vzájomnú otvorenosť vášho partnerstva.

Výročie svadba a ich názvy – po 15 rokoch

Po 15. roku manželstva sa výročie svadby obvykle oslavuje každých 5 rokov. Tieto okrúhle výročia symbolizujú významné míľniky v manželstve, ktoré sa oslavujú s väčším dôrazom na trvanlivosť a silu vzťahu.

porcelánová svadba

 

20. rok po svadbe - Porcelánová svadba

Dvadsať rokov manželstva je ako jemný porcelán - krehký, ale zároveň silný a krásny. Po dvoch desaťročiach spoločného života váš vzťah dozrel do harmónie a rovnováhy. Porcelán je symbolom elegancie a starostlivosti, ktorú ste v priebehu rokov do svojho vzťahu vložili.

25. rok – Strieborná svadba

Dvadsaťpäť rokov je významná kapitola, ktorá žiari ako striebro. Vaša láska, ako tento vzácny kov, je odolná a lesklá napriek času a životným skúškam. Strieborná svadba je oslavou hlbokej úcty, vzájomnej podpory a spoločne prekonaných výziev.

30. rok – Perlová svadba

Tridsať rokov manželstva je ako perla - vzácna a krásna, vyžadujúca čas a starostlivosť. Dokonalým darčekom k tomuto výročiu je perlový šperk, napríklad náhrdelník alebo náušnice.

35. rok – Koralová svadba

Tridsaťpäť rokov manželstva symbolizuje živosť a bohatstvo, ako koralové útesy. Vhodným darčekom je šperk s koralmi, ktorý pripomína silu a farebnosť vášho vzťahu.

40. rok - Rubínová svadba

Štyridsať rokov spoločného života žiari ako rubín – vzácny a plný vášne. Ideálnym darčekom je rubínový šperk, ktorý symbolizuje hĺbku a intenzitu lásky po toľkých rokoch.

45. rok – Zafírová svadba

Po štyridsaťpäť rokoch manželstva váš vzťah žiari ako zafír, vzácny a odolný. Vhodným darčekom môže byť zafírový prsteň alebo iný šperk, ktorý predstavuje trvalosť a krásu vášho partnerstva.

50. rok – Zlatá svadba

Zlatá svadba po päťdesiatich rokoch manželstva je veľkolepým míľnikom, ktorý žiari ako zlato – symbol trvalosti, bohatstva a hodnoty. Vhodným darčekom je zlatý šperk, ktorý oslavuje pol storočia lásky a vzájomnej oddanosti.

zlatá svadba

 

55. rok – Smaragdová svadba

Po päťdesiatpäť rokoch je váš vzťah rovnako vzácny a hlboký ako smaragd. Ideálnym darčekom je šperk so smaragdom, ktorý vyzdvihuje vzácnosť a krásu vášho dlhoročného spojenia

60. rok – Diamantová svadba

Diamantová svadba je oslavou sily a nezničiteľnosti vzťahu, rovnako ako diamant. Perfektným darčekom na túto príležitosť je diamantový šperk, ktorý symbolizuje večnosť a trvanlivosť vašej lásky.

65. rok – Železná svadba

Po 65 rokoch manželstva je váš vzťah pevný a odolný ako železo. Vhodným darčekom môže byť niečo symbolické z kovu, napríklad železná dekorácia, ktorá pripomína silu a stabilitu vášho zväzku.

70. rok po svadbe - Platinová svadba

Sedemdesiat rokov manželstva je mimoriadnym úspechom, rovnako vzácnym a trvalým ako platina. Ideálnym darčekom je šperk z platiny, ktorý symbolizuje čistotu a hodnotu vášho dlhoročného partnerstva.

75. rok – Korunná svadba

Po troch štvrtinách storočia spoločného života sa oslavuje korunná svadba, ktorá vyzdvihuje vzťah ako korunu dlhoročného spolužitia. Vhodným darčekom môže byť niečo jedinečné a vzácne, čo oslavuje tento výnimočný míľnik, napríklad šperk alebo rodinný pamätný predmet.

 

Názvy svadby podľa rokov symbolizujú nielen materiály, ale aj hodnoty, ktoré váš vzťah postupne nadobúda. Či už oslavujete prvú bavlnenú alebo zlatú svadbu každý rok je dôkazom vašej lásky a spoločnej cesty životom.