OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info
OBJEDNAJ EŠTE DNES A STÍHAŠ DORUČENIE DO HALLOWEENA S DOPRAVOU ZADARMO! Nakupovať

Kedy začína zima: Prehľad termínov a aká nás čaká zima 2024

zasnezene

Zima je ročné obdobie, ktoré so sebou prináša chladnejšie teploty, kratšie dni a jedinečnú atmosféru. Je to čas, kedy príroda utícha, mnohé druhy zvierat sa ukladajú na zimný spánok a ľudia vyťahujú teplejšie oblečenie zo skríň. Ale kedy začína zima? A kedy bude snežiť? Odpovede na tieto otázky môžu byť zložitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Zatiaľ čo astronomická zima začína zimným slnovratom, meteorológovia ju definujú inak. Poďme sa spoločne pozrieť na rôzne prístupy k tomu, kedy skutočne začína zima.

 

Na Slovensku, rovnako ako inde na severnej pologuli, začiatok zimy závisí od toho, aký prístup k definícii zimy zvolíme.

Kedy začína zima – termín

Astronomická zima začína zimným slnovratom, čo je deň, kedy je najkratší deň a najdlhšia noc v roku. V tomto roku (2024) zimný slnovrat pripadne na 21. decembra. Astronomická zima trvá až do jarnej rovnodennosti, ktorá obvykle pripadá na 20. alebo 21. marca.

Kedy začína zima podľa počasia?

Meteorológovia zimné obdobie počítajú na základe kalendárnych mesiacov, aby bolo jednoduchšie porovnávať klimatické dáta. Meteorologická zima vna Slovesnku začína 1. decembra a trvá do konca februára.

 Takže v závislosti od toho, aký prístup použijete, môže zima začať buď 1. decembra (meteorologicky), alebo 21. decembra (astronomicky).

Bude tento rok sneh? Čo nám hovoria minulé roky?

Zima 2023/24 bola plná extrémnych výkyvov. Spočiatku to vyzeralo na ideálne snehové podmienky - už v decembri pokryl sneh nielen hory, ale aj nížiny, a na juhu Slovenska sa tvorili snehové záveje. V januári zima na chvíľu vrátila, február priniesol extrémne teplé počasie. Teploty stúpli o šesť stupňov nad priemer a sneh sa udržal len na najvyšších vrcholkoch hôr. Marec už žiadne významné ochladenie nepriniesol.

 

Poveternostné vzorce posledných rokov naznačujú, že aj budúce zimy budú plné výkyvov. Zima 2024/25 bude pravdepodobne nadpriemerne teplá, ale stále môžeme očakávať mrazivé epizódy.

lyzovanie

 

Kam za krásnou zimou a snehom Na otázku, kedy bude snežiť v roku 2024, nie je ľahké odpovedať. Na Slovensku je však niekoľko regiónov, kde zima ponúka nádherné scenérie a skvelé podmienky na zimné športy. Nemôžete sa dočkať snehu ? Navštívte v zimnom období tieto miesta:

Vysoké Tatry

  • Tatranská Lomnica: Jedno z najväčších a najznámejších lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách. Moderné vleky a nádherné výhľady.
  • Štrbské Pleso: Ideálne pre rodiny, ponúka kvalitné zjazdovky a bežecké trate.
  • Starý Smokovec - Hrebienok: Populárna destinácia pre peších turistov a lyžiarov, známa aj ľadovými sochami a sánkarskou dráhou.

2. Nízke Tatry

  • Jasná (Chopok): Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, ktoré sa nachádza na oboch stranách Chopku. Moderné vleky, kvalitné zjazdovky a široké možnosti pre freeride.
  • Donovaly: Populárne medzi rodinami s deťmi, vhodné aj pre začiatočníkov. Je tu Fun Park pre deti a snow park pre milovníkov freestyle.
  • Tále: Menšie, ale kvalitné stredisko blízko Chopku, vhodné pre rodiny a začiatočníkov.

3. Veľká Fatra

  • Malinô Brdo (Ružomberok): Stredisko s rozmanitými zjazdovkami pre všetky úrovne lyžiarov, modernými lanovkami a možnosťami pre freeride.
  • Skipark Jasenská dolina: Rodinné stredisko neďaleko Martina, vhodné pre začiatočníkov a pokročilých.

Každý z týchto regiónov má svoj jedinečný šarm a priťahuje návštevníkov rôznymi možnosťami zábavy a športu.

Aká bude zima 2024?

Budeme oslavovať! Sneh nie je jediná vec, na ktorú sa s príchodom zimy tešíme. Sú tu aj najkrajšie sviatky v roku! Aké sviatky nás čakajú v zime? V zimnom období nás v Česku čaká niekoľko významných sviatkov a dní voľna:

    • Štedrý deň (24. decembra) – Čas, kedy začína zima, si spájame predovšetkým s krásnymi sviatkami – s Vianocami. Na Štedrý deň sa všetci stretneme pri slávnostnej večeri a pri stromčeku, zaspievame si koledy a rozdáme darčeky.
    • Prvý sviatok vianočný (Boží hod, 25. decembra) – Tento deň je pripomienkou narodenia Ježiša Krista. Často je spojený s návštevami rodiny a pokračovaním vianočnej pohody.
    • Druhý sviatok vianočný (Sv. Štefan, 26. decembra) – Deň po Vianociach, ktorý je venovaný ďalším stretnutiam s priateľmi a rodinou. Silvester (31. decembra) – Posledný deň v roku, ktorý je obvykle oslavovaný večierkami a ohňostrojmi. Ľudia sa schádzajú, aby spoločne privítali nový rok.
    • Nový rok (1. januára) – Začiatok nového roka je štátnym sviatkom. Tento deň je spojený s odpočinkom po silvestrovských oslavách a s novoročnými predsavzatiami.
    • Traja králi (6. januára) – Tento sviatok pripomína návštevu troch mudrcov u novonarodeného Ježiša. V niektorých regiónoch prebiehajú tradičné koledy a sprievody.
    • Sviatok svätého Valentína (14. februára) je považovaný za deň lásky a romantiky. Ľudia si v tento deň tradične vymieňajú darčeky, kvety a priania, aby vyjadrili svoje city k blízkym.
 

Veríme, že sme dostatočne odpovedali na vašu otázku, kedy začína zima a aká bude v roku 2024. Zima prináša nielen chladné počasie, ale aj obdobie plné sviatkov, rodinných stretnutí a tradícií, ktoré dodávajú tomuto času zvláštne kúzlo. Máme sa na čo tešiť.