OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info
OBJEDNAJ EŠTE DNES A STÍHAŠ DORUČENIE DO HALLOWEENA S DOPRAVOU ZADARMO! Nakupovať

Kedy začína adventná nedeľa: Na kedy pripadá prvý advent 2024?

darceky

 

Zaujíma vás, kedy začína adventná nedeľa? Obdobie, začínajúce štyri nedele pred Vianocami, je pre mnohých symbolom pokoja a očakávania, kedy sa pripravujeme na príchod vianočných sviatkov. Je to čas, kedy sa rozsvecujú adventné vence a ľudia sa začínajú tešiť na najkrajšie obdobie roka. Advent prináša do našich životov chvíle rozjímania, ale aj radosti z malých každodenných rituálov, ako je zapaľovanie sviečok či otváranie adventných kalendárov.

 

Čítajte ďalej a dozviete sa, kedy začína advent 2024 a tiež aké tradície sa s týmto magickým časom spájajú.

Kedy začína prvá adventná nedeľa?

Prvá adventná nedeľa, ktorá tento rok pripadá na 1. decembra 2024, začína obdobie príprav na vianočné sviatky. Je čas pripraviť vianočné dekorácie, adventný veniec či kalendár. Mnohí sa pýtajú, kedy začína tento rok advent, pretože si chcú zaobstarať vianočné darčeky s predstihom. Čo znamená 1. adventná nedeľa pre vás?

 

Od začiatku adventu po Vianoce: dátumy a tradície

Všetky štyri adventné nedele vychádzajú tento rok na nasledujúce dátumy:

  1. adventná nedeľa: 1. decembra 2024
  2. adventná nedeľa: 8. decembra 2024
  3. adventná nedeľa: 15. decembra 2024
  4. adventná nedeľa: 22. decembra 2024

Adventné tradície v minulosti aj dnes

Advent je pre nás časom pečenia vianočných cukroviniek, kedy rodiny spoločne pripravujú perníčky, vanilkové rohlíčky a ďalšie obľúbené dobroty. Tento čas je zároveň obdobie rozjímania a pokoja, keď ľudia hľadajú chvíle na zastavenie sa a prežívanie spoločných chvíľ s rodinou.

Jednou z najobľúbenejších tradícií v Česku oslava Mikuláša, ktorá prebieha 6. decembra. V tento deň hodí po mestách a dedinách trojice postáv - Mikuláš, anjel a čert. Mikuláš v červenom biskupskom odeve rozdáva deťom sladkosti a drobné darčeky, pokiaľ počas roka počúvali a boli dobré. Deti ulášovi recitujú básničky alebo spievajú pesničky ako poďakovanie za darčeky.

 

mikulas_2

 

 

Počas adventu sa tiež často organizujú firemné vianočné večierky, ktoré slúžia na neformálne stretnutie kolegov a oslavu konca roka. Tieto akcie sú príležitosťou na poďakovanie zamestnancom za ich prácu, posilnenie tímového ducha a spoločnému naladeniu sa na nadchádzajúce sviatky.

 

 

Staré adventné tradície však boli úzko späté s vierou, pôstom a očakávaním príchodu Krista. Farbou adventu bola temne fialová, symbolizujúca pokánie a zármutok, ktorá bola po tretiu adventnú nedeľu nahradená ružovou, ktorá symbolizovala radosť. Pôst bol dôležitou súčasťou adventu, keď sa veriaci postili v pondelok, stredu a piatok, aby vyjadrili smútok a pripravili sa na duchovnú očistu.

 

Advent mal aj magické rituály, napríklad na sviatok svätého Ondreja dievčatá vyhadzovali šatky, aby zistili, ktorá sa vydá ako prvá, a na svätú Barboru dievčatá odrezali vetvičku čerešne, ktorá mala rozkvitnúť na Štedrý deň ako znamenie skorej svadby. Advent tak bol nielen duchovný, ale aj časom ľudových zvyklostí a kúziel.

Adventný kalendár a veniec – aký majú význam?

Adventný veniec je symbol nádeje a svetla, ktorý sa používa počas adventu, aby odpočítaval štyri nedele pred Vianocami. Veniec býva zhotovený z ihličnatých vetvičiek, ozdobený sviečkami a ďalšími dekoráciami. Každú adventnú nedeľu sa zapaľuje jedna sviečka, až do Vianoc svietia všetky štyri. Každá sviečka predstavuje fázu duchovného očakávania, a zatiaľ čo prvé tri sú obvykle fialové, štvrtá je ružová, symbolizujúca radosť z blížiacich sa sviatkov.

Vedeli ste, že...?

Farby fialová a ružová majú počas adventu hlboký symbolický význam. Fialová je hlavnou farbou adventu a označuje pokánie, rozjímanie a duchovnú prípravu, čo odkazuje na obrady v liturgii. Predstavuje tiež očakávania príchodu Krista a je farbou troch zo štyroch adventných sviečok.

Ružová farba, ktorá sa používa na tretiu adventnú nedeľu zvanú Gaudete, vyjadruje radosť a potešenie z blížiaceho sa narodenia Ježiša Krista. Táto zmena farieb prináša do obdobia pokánia svetlý moment radosti a nádeje, ktorý nás pripravuje na príchod vianočných sviatkov.

adventny veniec

 

Okrem adventného venca máme ešte jeden tradičný predmet, slúžiaci na odpočítavanie dní do Vianoc. Adventný kalendár predstavuje spôsob, ako urobiť čakanie na Vianoce zábavnejšie. Kalendár má 24 okienok, ktoré deti (aj dospelí!) otvárajú každý deň od 1. decembra až do Štedrého dňa. Za každým okienkom sa skrýva malé prekvapenie – môže to byť čokoláda, obrázok alebo dokonca malý darček. Adventný kalendár tak každý deň prináša radosť a pripomína, ako blízko sú Vianoce.

 

Teraz už viete, kedy začína adventná nedeľa. Tento rok pripadá na 1. decembra a je začiatkom obdobia plného pokoja, očakávania a príprav na Vianoce. Tradície, ako sú adventný veniec a kalendár, nám pomáhajú nielen odpočítavať dni do Vianoc, ale tiež nájsť chvíle na rozjímanie a radosť z maličkostí. Užite si dni od prvej adventnej nedele v šťastí a mieri.

Zoznam použitých zdrojov:

Prozeny.blesk.cz – Začiatok adventu