OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info
OBJEDNAJ EŠTE DNES A STÍHAŠ DORUČENIE DO HALLOWEENA S DOPRAVOU ZADARMO! Nakupovať

Kedy je Halloween? Dátum a tradícia oslavovania na Slovensku i vo svete

halloween

 

Kedy je Halloween? Aj keď na Slovensku nemá Halloween dlhú tradíciu, v posledných rokoch si získal srdcia mnohých ľudí, najmä detí a mladých dospelých. Je to večer, kedy sa môžeme odviazať, popustiť uzdu fantázii pri tvorbe vlastného kostýmu a oddať sa zábave. Ulice miest sa plnia strašidelnými kreáciami, domy zdobia tekvice a temné dekorácie a večierky sa konajú na každom kroku.

V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme nielen dátum, kedy sa Halloween oslavuje. Dáme vám aj niekoľko skvelých tipov, ako sa na túto dovolenku pripraviť. Sme totiž experti na párty!

 

 

 Kedy je Halloween – kedy sa oslavuje Halloween v SR?

Halloween sa oslavuje každoročne 31. októbra. Na Slovesku nie je Halloween tradičným sviatkom, ale v posledných rokoch si získava stále väčšiu popularitu, najmä medzi mladšími generáciami. Ľudia sa obliekajú do kostýmov, organizujú tematické večierky a deti občas vyrážajú na „koledovanie“ podobne ako v anglicky hovoriacich krajinách. Avšak, tento sviatok je skôr komerčnou záležitosťou a nezapadá do tradičných zvykov spojených s Dušičkami, ktoré pripadajú na 1. novembra.

 

Kedy je Halloween v Amerike?

Halloween sa v Amerike oslavuje 31. októbra každý rok, rovnako ako v iných krajinách, ktoré tento sviatok prijali. Tento deň je v USA veľmi populárny a ľudia sa obliekajú do kostýmov, zdobia domy a deti chodia od domu k domu s tradičným „Trick or Treat“ (Koleda, alebo vám niečo urobím).

 

Starí Slovania nadväzovali na dávnovekú mytologickú predstavu Keltov a chránili so svetlom, ktoré nosili svetielkari. Neskôr sa svetlo presunulo do tekvíc. Tekvica na našom území vyrezávali už naši predkovia. Nazývali ich bludičky alebo lucerničky. Išlo o starý zvyk tzv. „hľadanie svetla“. Keď sa ľudia vracali z návštevy hrobov, mali tieto tekvice pekne vydlabané s vloženými sviečkami a osvetľovali nimi cestu z cintorína.

dyne

 

Postupom času, najmä v Amerike, sa Halloween vyvinul do modernej oslavy, ktorá zahŕňa kostýmy, dekorácie, koledu a večierky. Halloween sa na Slovensku oslavuje predovšetkým preto, že milujeme zábavu! Napriek tomu, že nejde o tradičný slovenský sviatok, stále viac ľudí, najmä detí a mladých dospelých, si užíva hravú atmosféru tohto magického dňa. Láka ich možnosť obliecť sa do kreatívnych kostýmov, zdobiť tekvica a zúčastniť sa strašidelných večierkov.

 

Zábava spojená s Halloweenskymi aktivitami, rozprávanie strašidelných príbehov a tematické akcie, prináša ľuďom možnosť oddychu a veselia v jesennom období. Halloween sa tak na Slovensku stáva obľúbeným spôsobom, ako stráviť čas s priateľmi a rodinou.

Halloween párty vo veľkom štýle: Naše tipy

Už viete, za ako dlho je Halloween. Teraz nastal čas, pripraviť sa na poriadnu párty!

Tu je pár zábavných a jednoduchých tipov, ako sa na tento strašidelný sviatok pripraviť.

 Vytvorte desivú výzdobu Premeňte svoj domov na strašidelný zámok! Skúste zavesiť umelé pavučiny, vyrezať tekvica s hrôzostrašnými tvárami a rozsvietiť sviečky alebo lucerny, ktoré dodajú tajomnú atmosféru.

Netopiere, pavučiny, lebky, alebo napríklad čierne balóny – to všetko patrí k halloweenskej výzdobe.

halloween dekor

 

Oblečte sa do originálneho halloweenskeho kostýmu

Popustite uzdu fantázii! Kombinujte napríklad staré oblečenie a make-up pre jedinečný vzhľad. Čo tak byť, alebo niečo úplne iné? Na Halloween má človek jedinečnú možnosť premeniť sa na kohokoľvek alebo čokoľvek, čo si dokáže predstaviť! Môže byť pirátom, superhrdinom ako Spiderman, čarodejníkom, zombíkom, duchom, alebo napríklad Kentaurom.

 

 

Halloweenske kostýmy umožňujú popustiť uzdu fantázii a na jednu noc si vyskúšať inú identitu. Veľkú popularitu si získali aj párové kostýmy, kde sa dvaja ľudia prezlečú do vzájomne prepojených outfitov, napríklad ako Bonnie a Clyde alebo Batman a Robin. Dokonca aj domáci miláčikovia, predovšetkým psy, sa môžu zapojiť a byť súčasťou tejto zábavy – prezlečte ich treba za malého leva alebo superhrdinu a pobavte okolie!

kostym halloween

 

Naplánujte halloweensky večierok

Pozvite priateľov na strašidelnú noc plnú hier, ako je lovenie jabĺk v mise, súťaž o najlepší kostým alebo tematické filmy. Pripravte halloweenské pochúťky, napríklad čokoládové pavučiny alebo „krvavé“ muffiny.

Nezabudnite na desivé príbehy Vytiahnite staré hororové legendy alebo si vymyslite vlastné strašidelné príbehy, ktoré budete rozprávať pri sviečkach. Nič nevytvorí lepšiu atmosféru ako kvapka tajomna a napätia!  

S týmito tipmi bude váš Halloween plný zábavy, strašidelnej atmosféry a nezabudnuteľných okamihov! 🎃👻

Seznam použitých zdrojů: 

History of Halloween