OBJEDNÁVKY DO 15:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÉHO DŇA. Viac info
OBJEDNAJ EŠTE DNES A STÍHAŠ DORUČENIE DO HALLOWEENA S DOPRAVOU ZADARMO! Nakupovať

Ako vydlabať tekvicu: Návod na vyrezávanie tekvíc na Halloween

tekvica

Ako vydlabať tekvicu a vytvoriť dokonalú jesennú dekoráciu? Vyrezávanie tekvice je obľúbenou tradíciou spojenou s Halloweenom, ktorá nielenže prináša zábavu, ale taktiež umožňuje kreatívne vyjadrenie. Či už chcete vytvoriť klasický „Jack-o'-lantern” s horiacou sviečkou vo vnútri, alebo vyskúšať originálne abstraktné vzory, tento proces zvládnete ľahko s niekoľkými jednoduchými krokmi.

 

Hlavným dôvodom, prečo vôbec dlabeme tekvicu, je vytvoriť tradičnú dekoráciu pre Halloween. Do vydlabanej tekvice môžeme vložiť sviečku alebo LED svetlo, aby náš výtvor žiaril a dodal večeru tú správnu strašidelnú atmosféru. Vyrezávanie tekvica je zábava, ale tiež si vyžaduje čas a trpezlivosť. Prezradíme vám ako na to.

 

Potrebné nástroje na dlabanie tekvice:

  • Tekvica
  • Ostrý nôž
  • Lyžica alebo malá lopatka
  • Fixa (pre nakreslenie tváre)
  • Čajové sviečky alebo LED svietidlo

Ako vydlabať tekvicu na Halloween? Jednoduchý postup

Rozložte noviny alebo kartón na stôl či podlahu a položte na ne tekvicu. Je čas začať s dlabaním tekvice. Postup, ako vydlabať tekvicu:

  1. Pomocou ostrého noža odrežte vrchnú časť tekvice okolo stopky. Vytvorte kruhový rez a skúste ho urobiť mierne šikmo smerom dovnútra, aby vám viečko neskôr neprepadlo dovnútra tekvice. Vrchnú časť si ponechajte ako „viečko“.

TIP: Pokiaľ plánujete osvetliť tekvicu klasickou sviečkou, mali by ste odstrániť vrchnú časť okolo stonky, aby mala sviečka dostatočnú ventiláciu a nespálila tekvicu. Pokiaľ však použijete LED svetlo, ktoré neprodukuje teplo, je lepšie vyrezať otvor v zadnej časti. Zachovanie stonky totiž pomáha tekvicu dlhšie zostať čerstvou, a malý otvor vzadu je navyše nenápadnejší ako otvor hore.

 

2. Pomocou lyžice alebo malej lopatky vydlabajte vnútro tekvice. Vyberte všetky semienka a dužinu. Môžete semienka schovať, osušiť a upiecť, ak chcete. Tekvicu vydlabte čo najviac dohladka, aby bola pripravená na vyrezávanie. Počas práce prenášajte tekvicovú dužinu do misky, kde môžete oddeliť semienka, ak ich chcete upiecť.

vydlabanie tekvice

 

3. Akonáhle sú steny čisté, zoškrabte dno, aby ste vytvorili rovnú plochu pre sviečku alebo svetlo.

A je to! Dlabanie tekvíc je veľmi jednoduchý proces, ale zaberie trochu času. Teraz sa môžeme pustiť do vyrezávania. Dáme vašej tekvici tvár a osobitý šarm.

vydlabana tekvica

 

Vyrezávanie tekvica na Halloween?

Čas použiť predstavivosť Keď už máte dlabanie tekvice hotové, máme pre vás tipy, ako vyrezať tekvicu, aby vyzerala skutočne „k svetu“. Vytvárajte čisté línie a originálny vzhľad.

 

Použite ostré nástroje na vykrajovanie tekvice

Pre čisté línie vyrezávaných tvarov je dôležité mať kvalitné, ostré nástroje. Odporúča sa použiť vrúbkovaný nôž alebo špeciálnu sadu na vyrezávanie tekvíc. Tým dosiahnete presné rezy a hladké hrany.

Hľadajte motívy na vyrezávanie tekvice a predkreslite si dizajn Než začnete rezať, nakreslite si na tekvicu tvár alebo vzor fixkou alebo ceruzkou. To vám pomôže dodržať presné línie a minimalizovať chyby. Hľadajte inšpiráciu, napríklad na Pintereste, alebo v článkoch, ako je tento:

Vyrezávanie tekvice: motívy

Vyrezávajte od stredu von: Aby sa vám ľahšie pracovalo a minimalizovali ste poškodenie, vyrezávajte najskôr malé detaily v strede vzoru a postupne pokračujte smerom k okrajom.

Použite viac nástrojov: Na jemné detaily a zložitejšie vzory na dlabanie tekvice použite menšie nožíky, šidlo alebo dokonca vŕtačku s malým nástavcom. Tým dosiahnete rôznych textúr a efektov.

Osvetlenie bez tepla: Ak chcete, aby vaša tekvica vydržala dlhšie, použite LED svietidlá namiesto klasických sviečok. LED svetlá neprodukujú teplo, takže tekvica nevyschne a nezačne tak rýchlo hniť.

Vyskúšajte vrstvené vyrezávanie: Pre originálny vzhľad skúste namiesto úplného vyrezávania vyrezať iba hornú vrstvu šupky. Vytvoríte tak jemnejší vzor, ​​ktorý vynikne pri osvetlení a dodá tekvici jedinečný vzhľad.

Ako dlho vydrží vydlabaná tekvica?

Vydlabaná tekvica obvykle vydrží 3 až 7 dní, než začne hniť a strácať svoj tvar. Jej životnosť však závisí od podmienok, v ktorých je uchovávaná. Chladné a suché prostredie môže tekvicu pomôcť vydržať dlhšie, zatiaľ čo teplo a vlhkosť proces hniloby urýchli. Pre dlhšiu trvanlivosť môžete vydlabané časti potrieť vazelínou alebo použiť sprej proti plesniam, čo pomôže spomaliť rozklad.

Vyrezávanie tekvica je skvelý spôsob, ako si užiť jesennú sezónu a vytvoriť pôsobivú dekoráciu na Halloween. Ako sa dlabe tekvica už viete, výsledok záleží len na vás a vašej kreativite. Dôležité je, užiť si túto zábavnú činnosť aj sviatky samotné. Šťastný Halloween!

 

 

Zoznam použitých zdrojov:

  1. Pumkin King Creations
  2. Halloween Pumpking Stencils (Better Homes and Gardens)